Общо 79 300 прасета са умъртвени до момента в Русенско, след

...
Общо 79 300 прасета са умъртвени до момента в Русенско, след
Коментари Харесай

Близо 80 000 прасета са евтаназирани в Русенско

 Общо 79 300 свине са умъртвени досега в Русенско, откакто в средата на юли тази година бе оповестено първото огнище на заболяването Африканска чума по свинете в региона.

Това стана ясно на днешното съвещание на междуведомствената епизоотична комисия в Русе. Приключило е унищожаването на 17 600 свине във фермата в село Николово и на 41 000 животни в комплекса в село Бръшлен. Дейностите по ликвидирането на огнищата там не престават с стерилизация и разчистване на пространствата.

В другата огромна наранена от заболяването плантация – в село Голямо Враново, са умъртвени по човечен метод 6000 животни от общо 30 000 отглеждани в нея, заяви шефът на Областната дирекция по сигурност на храните в Русе доктор Георги Дяков. По думите му процесът там върви с по-бавни темпове поради " лична организация “ на управата на животновъдния обект. Останалите умъртвени прасета са в по-малки ферми и в стопанства вид " заден двор “.

След като завърши ликвидирането на огнищата, ветеринарните управляващи ще тръгнат на инспекция от двор на двор, с цел да се откри има ли още останали възприемчиви животни, изясни доктор Дяков. Според него казусът с домашните свине в Русенско не е толкоз огромен, както в Южна България. Ставало въпрос за единични случаи на отглеждани в стопанства вид " заден двор “ прасета.

Пробите от четвъртия огромен свинекомплекс в Русенско – в село Юделник, са негативни.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР